Sladké dobroty z orechov

Recepty

Orechovo lekvárový koláč 

Cesto:

250g masla, 75 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
6 žĺtkov
štipka soli
500 g hladkej múky
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička citrónovej šťavy
Orechová vrstva: 
 
6 bielok
125 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
200 g mletých vlašských orechov
1 lyžička citrónovej šťavy
štipka soli
750 g marhuľového džemu

Postup:

V miske vyšľaháme žĺtky so štipkou soli, potom pridáme vanilkový cukor, práškový cukor a maslo nakrájané na kocky. Pridáme sódu bicarbónu, citrónovú šťavu a prisypávame múku. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 20 minút.
Zatiaľ si pripravíme orechovú vrstvu. Vyšľaháme bielka so štipkou soli, a potom postupne pridávame cukor, vanilku a citrónovú šťavu. Vyšľaháme tuhý sneh. Nakoniec zľahka vmiešame mleté orechy. Cesto ktoré odpočívalo v chladničke si dáme na plech vyložený  papierom na pečenie. Surové cesto potrieme marhuľovým džemom, a na džem rozotrieme snehovo orechovú hmotu.
Plech vložíme do rozohriatej rúry na 180°C a pečieme cca 35 minút. Potom rúru vypneme, ale koláčv nej necháme ďalších 5 minút. Potomnecháme vychladnúť a nakrájame.

Orechové hniezda

Prísady: 

200 ml vody
200 g cukru
150 g masla
100 g čokolády na varenie
250 g mletých maslových sušienok
150 g mletých vlašských orechov
Mleté orechy na obaľovanie alebo kokos
nutella alebo iná oriešková nátierka na plnenie

Postup:

Do hrnčeka dáme vodu, cukor, maslo, čokoládu a na miernom ohni rozpustíme.  Necháme vychladnúť.Primiešame mleté sušienky a orechy. Z dobre vychladnutej zmesi odkrajujeme lyžičkou a rukami formujeme rovnaké guličky, ktoré ukladáme na tácku. Ak sa vám zmes lepí na ruky, namáčajte si ich v studenej vode.
Guličky obaľujeme v zmesi mletých orechov, alebo v strúhanom kokose. Poukladáme ich na plech a potom do každej guličky urobíme rúčkou z varechy jamku.
Nutellu alebo inú orieškovú nátierku si trochu rozpustíme vo vodnom kúpeli, dáme ju do cukrárskeho vrecka a do každej jamky nastriekame. Necháme cez noc odstáť.